top of page
Ara
  • minebegum

Tebligatın mernis adrese tebliğ edilmesi

Bu gün Resmi Gazetede yayınlandı. (20.04.2021)

Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu Kararı 2019/2 E. 2020/3 K. 20.11.2020 Karar tarihi.


Karar 51 sayfalık bir karar okuma fırsatı olanlar için karara da linkten ulaşabilir, metnin altından indirebilirsiniz.



"Muhatabın bilinen en son adresine çıkartılan tebligatın iade edilmesi ve adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresinin bu adresten farklı olması hâlinde: adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine “Mernis adresi'’ şerhi verilerek Tebligat Kanunu'nun 21/2. m


addesi uyarınca doğrudan tebligat çıkartılmasının yeterli olduğuna, öncelikle bu adrese normal bir tebligat çıkartılmasının gerekmediğine dair. 20.11.2020 tarihinde yapılan üçüncü görüşmede oy çokluğu ile karar verilmiştir."


Yargılama süreçlerinde tebligat aşamaları beklenmediği kadar uzun ya ad zorlu olabiliyor. Yargıtay'ın bazı Hukuk Daireleri, muhatabın adres kayıt sistemindeki adresine Tebligat Kanunu Md. 21/2 maddesine göre tebliği yeterli görülmekteydi. Ancak bazı Hukuk Dairelerince ise, adres kayıt sistemindeki muhatabın adresine bir kere normal tebligat bila dönmesi sonrası ikinci tebligatın, Tebligat Kanunu Md. 21/2 maddesi uyarınca "Mernis adresi" şerhi verilerek tebliğ çıkartılması gerektiği yönünde karar vermekteydi.


Bu hususa, 20.04.2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu Kararı netlik getireceği görüşündeyiz.




yargıtay kararı
.pdf
Download PDF • 1.74MB








77 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page